Zupa pomidorowa to jednak z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Niezależnie, czy podana z makaronem, ryżem czy groszkiem ptysiowym, zawsze świetnie smakuje.
Zupę pomidorową można wykonać w pełni od początku zgodnie z przepisem. Jednak zamiast przygotowywać nowy wywar, można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 2 skrzydełka z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- cebula,
- 1l wody,
- kartonik przecieru pomidorowego (ewentualnie pomidorów w kawałkach),
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu czarnego,
- sól.
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, zalać wodą. Dodać przyprawy, marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Gotować do miękkości.
- W kroku nr 1 można wykorzystać gotowy https://www.bardzogrubysmok.pl/smoczy-rosol-na-skrzydelkach-z-kurczaka/ z dnia poprzedniego.
- Do przygotowanego wywaru dodać przecier pomidorowy.
- W kubeczku wymieszać śmietanę z mąką. Wlać chochelkę gorącej zupy. Wymieszać i wlać do zupy.
- Całość wymieszać i zagotować.
Smocze porady:
Zamiast skrzydełek z kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli i robienia nowego wywaru, można wykorzystać oczywiście rosół z dnia poprzedniego.
Dodaj komentarz