Zupa meksykańska może stanowić pyszną odmianę dla tradycyjnych polskich zup jadanych u nas w domach. Jest smaczna i bardzo sycąca.
Zupa meksykańska
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 1 duża papryka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok 150g mięsa mielonego (dowolnego),
- ok 700g passaty pomidorowej (1 butelka),
- 2 szklanki wody (ok 500ml),
- 1 duża puszka kukurydzy,
- 1 puszka fasolki czerwonej,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka nalać odrobinę oliwy z oliwek, zagrzać.
- Paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę, wsypać do garnka, poddusić.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone.
- Dusić mieszając ok 5 minut.
- Wlać passatę pomidorową i wodę.
- Dodać kukurydzę, fasolę i przyprawy.
- Gotować 25 minut.
Dodaj komentarz