Przepyszna, smocza zupa krem pomidorowa, które z pewnością Wam zasmakuje. Jest to prosta wariacja na temat tradycyjnej pomidorówki, którą wszyscy znamy od dzieciństwa.
Można śmiało podawać z grzankami, makaronem, kawałkami mozarelli i/lub przyozdobioną listkiem bazylii.
Zupa krem pomidorowa
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 50g cebuli,
- 30g oliwy z oliwek,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 70g koncentratu pomidorowego,
- 500g wody,
- kostka rosołowa warzywna,
- 100g śmietany 18% lub 30%,
- sól, pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oregano, bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę pokroić drobno.
- Dusić na oliwie ok 2 minuty.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy.
- Dodać wodę, kostkę rosołową, łyżeczkę cukru, sól, oregano i bazylię.
- Zagotować mieszając od czasu do czasu.
- Dodać śmietanę i pozostałe przyprawy wedle uznania.
- Całość zmiksować.
Dodaj komentarz