Jak wykorzystać marchewkę, gdy znudziła Wam się zwykła surówka z marchewki? Zupa krem marchewkowa jest pyszna, łatwa do przygotowania i ma piękny pomarańczowy (marchewkowy!) kolor. Jak każda zupa krem jest też dość syta. Możesz podawać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym czy makaronem – jak lubisz.
Zupa krem marchewkowa
Składniki:
- 350g marchewki,
- 50g cebuli,
- 350g wody,
- 100g cebuli,
- imbir, szczypta ostrej papryki,
- 4 ziarnka kolendry,
- sól
Przygotowanie:
- Marchewkę i cebulę pokroić na małe kawałki.
- Wszystkie składniki włożyć do garnka. Gotować ok 20 minut.
- Zmiksować.
Smocze porady:
Ilość papryki i imbiru dostosować do własnych smaków - optymalnie jest po ok 1/4-1/2 łyżeczki.
2 Responses