Pyszna zupa krem fasolowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Biała fasola w niej daje gęstości i sytości, a jabłko dodaje trochę słodyczy. Chociaż połączenie zupy z jabłkiem może wydawać się dziwne, w tym wypadku jest rzeczywiście smakowite.
Zupa krem fasolowa
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 50g pora,
- 50g korzenia pietruszki,
- 50g korzenia selera,
- 100g ziemniaków,
- 200g jabłka,
- 2 puszki białej fasoli,
- 700g wody,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- oliwa z oliwek,
- tymianek, lubczyk, majeranek,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna jałowca,
- sól, pieprz.,
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć go na oliwie.
- Dodać drobno pokrojone pora, pietruszkę, selera, ziemniaki i jabłko.
- Poddusić przez ok 5 minut. Zmiksować całość wstępnie.
- Dodać fasolę, wodę, kostkę rosołową i przyprawy.
- Gotować o 20 minut.
- Wyjąć liście laurowe i owoc jałowca, wyrzucić.
- Zupę zmiksować dokładnie.
Dodaj komentarz