Zupa krem dyniowo-paprykowa

wpis w: warzywa, zupy | 0

Dynia to stanowczo jeden z najpyszniejszych smaków jesieni. Zupa krem dyniowo-paprykowa zrobi więc furorę na każdym stole.

Zupa krem dyniowo-paprykowa

Zupa krem dyniowo-paprykowa

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: 8

Składniki:

  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • nieduża dynia,
  • 1 papryka,
  • ok 500ml wody,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól, pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • tymianek.

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić.
  2. Czosnek wycisnąć przez praskę.
  3. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie w garnku.
  4. Dynię obrać. Dynię i paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka,
  5. Zalać wodą. Przyprawić.
  6. Gotować ok 20 minut.
  7. Dodać śmietanę. Całość zmiksować.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-krem-dyniowo-paprykowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *