Dynia to stanowczo jeden z najpyszniejszych smaków jesieni. Zupa krem dyniowo-paprykowa zrobi więc furorę na każdym stole.
Zupa krem dyniowo-paprykowa
Składniki:
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- nieduża dynia,
- 1 papryka,
- ok 500ml wody,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- pieprz cayenne,
- tymianek.
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić.
- Czosnek wycisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek poddusić na oliwie w garnku.
- Dynię obrać. Dynię i paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka,
- Zalać wodą. Przyprawić.
- Gotować ok 20 minut.
- Dodać śmietanę. Całość zmiksować.
Dodaj komentarz