Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem

Lubicie kluski w każdej postaci? To może tym razem ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem? Pyszne i baaaaaardzo sycące.

Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem

Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 20 minut/y

Porcje: 10 sztuk

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 15 dkg mąki pszennej,
  • 1 nieduża cebula,
  • grzyby leśne wedle uznania,
  • starty ser żółty wedle uznania,
  • odrobina masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie (żeby zrobiły się bardzo miękkie).
  2. Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć ok 10 minut.
  4. Patelnię zdjąć z kuchenki, po ostygnięciu dosypać zieloną pietruszkę oraz ser. Wymieszać.
  5. Ostygnięte ziemniaki stłuc lub zmiksować.
  6. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.
  7. Wymieszać i urobić ciasto na kluski.
  8. Z ciasta formować kule, spłaszczyć je i nakładać farsz grzybowo-serowy. Zlepić boki szczelnie. Lekko rozpłaszczyć.
  9. Zlepione kluski obtaczać w jajku i bułce tartej.
  10. Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony.

Smocze porady:

Kluski ziemniaczane są bardzo sycące, więc na jedną osobę najlepiej liczyć 1-2 kluski.

Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym lub porowo-rzodkiewkowym.

https://www.bardzogrubysmok.pl/ziemniaczane-kluski-nadziewane-grzybami-z-serem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *