Lubicie kluski w każdej postaci? To może tym razem ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem? Pyszne i baaaaaardzo sycące.
Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 1 jajko,
- 15 dkg mąki pszennej,
- 1 nieduża cebula,
- grzyby leśne wedle uznania,
- starty ser żółty wedle uznania,
- odrobina masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- olej.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie (żeby zrobiły się bardzo miękkie).
- Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć ok 10 minut.
- Patelnię zdjąć z kuchenki, po ostygnięciu dosypać zieloną pietruszkę oraz ser. Wymieszać.
- Ostygnięte ziemniaki stłuc lub zmiksować.
- Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.
- Wymieszać i urobić ciasto na kluski.
- Z ciasta formować kule, spłaszczyć je i nakładać farsz grzybowo-serowy. Zlepić boki szczelnie. Lekko rozpłaszczyć.
- Zlepione kluski obtaczać w jajku i bułce tartej.
- Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony.
Smocze porady:
Kluski ziemniaczane są bardzo sycące, więc na jedną osobę najlepiej liczyć 1-2 kluski.
Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym lub porowo-rzodkiewkowym.
Dodaj komentarz