Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem to pyszny obiad, który sprawdzi się o każdej porze roku – w zimie podany z gorącą herbatą, a w lecie z kefirem.
Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem
Składniki:
- 6-7 ziemniaków,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- ok 150g sera żółtego w wiórkach,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie (ale nie za miękkie!).
- Cebulę obrać i pokroić w wiórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju na patelni.
- Wymieszać cebulę, czosnek, ziemniaki i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Wrzucić warzywa do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
- W miseczce rozbełtać jajka i wymieszać ze śmietaną.
- Zalać warzywa mieszanką jajek i śmietany. Posypać trochę serem żółtym.
- Piec ok 30 minut w 200 st.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Wer
Będę robić 🤍