Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem

wpis w: warzywa, zapiekanki | 1

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem to pyszny obiad, który sprawdzi się o każdej porze roku – w zimie podany z gorącą herbatą, a w lecie z kefirem.

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem

zapiekanka ziemniaczana z serem

Porcje: 4

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok 150g sera żółtego w wiórkach,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie (ale nie za miękkie!).
  3. Cebulę obrać i pokroić w wiórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju na patelni.
  5. Wymieszać cebulę, czosnek, ziemniaki i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Wrzucić warzywa do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
  7. W miseczce rozbełtać jajka i wymieszać ze śmietaną.
  8. Zalać warzywa mieszanką jajek i śmietany. Posypać trochę serem żółtym.
  9. Piec ok 30 minut w 200 st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ziemniaczana-zapiekanka-z-jajkiem-i-serem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *