Coś dla fanów smoczego zielonego koloru. Zielony tort z kiwi spodoba się i zasmakuje wszystkim fanom tego koloru i z pewnością zaskoczy wszystkich gości.
Smok proponuje zabawę w kolorowe torty: w kolekcji mamy już więc tort zielony, tort niebieski i tort pomarańczowy 🙂
Zielony tort z kiwi
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
- MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, 1 duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru pudru, barwnik zielony, 1 łyżka żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody,
- OWOCE: kiwi, winogrona (lub wedle uznania),
- dżem kiwi.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
- Rozpuścić (dokładnie!) żelatynę w 1/3 w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Po łyżce dodać jogurt miksując na niskich obrotach, Dodać barwnik zielony i rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Całość dobrze wymieszać.
- Na spodnią warstwę biszkoptu wyłożyć połowę dżemu kiwi, a na to 1/3 masy śmietanowej.
- Przykryć drugą warstwą iszkoptu i powtórzyć czynności z dżemem i 1/3 masy śmietanowej.
- Pozostałą częścią masy śmietanowej "otynkować" tort.
- Udekorować owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
Smocze porady:
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz