Wiosna to idealna pora na przepyszne zielone szparagi zawijane w boczku! Są pyszne i zdrowe. Na dodatek świetnie komponują się na obiad z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami. Pyszności!
Zielone szparagi zawijane w boczku
Składniki:
- 6-8 szparagów zielonych,
- 6-8 cienkich plasterków boczku,
- olej
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć.
- Odkroić zdrewniałą końcówkę (byłaby łykowata!).
- Każdy szparag owinąć plastrem boczku.
- Smażyć na oleju na patelni pod przykryciem ok 25 minut aż szparagi zrobią się miękkie.
- W połowie czasu smażenia warto obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek był przyrumieniony z obu stron.
Smocze porady:
Szparagi w boczku najlepiej smakują z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym. Pycha!
Pietrucha
Bardzo lubię boczek, a pomysł na połączenie go ze szparagami, uważam za idealny.