Żeberka po meksykańsku na parze to pyszne, zdrowe danie, na które warto poświęcić czas, żeby je przygotować.
Żeberka po meksykańsku na parze
Składniki:
- 1 cebula,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 papryczki chili bez gniazd nasiennych,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1400 g wody,
- 30 g octu balsamicznego,
- 3 łyżeczki soli,
- ok 1kg żeberek wieprzowych, z kością,
- 2 pomidory,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarenka kolendry
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić drobno w kostkę.
- Żeberka pokroić na kawałki (po 3 kostki).
- Nalać 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, cynamon, oregano, tymianek, czosnek, cebulę, papryczki chili, ocet balsamiczny i oliwę.
- Całość zblendować i gotować ok 10 minut.
- Tak przygotowaną marynatą wysmmaroważ żeberka w misce. Odstawić.
- Do garnka wlać resztę wody. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, liście laurowe i kolendrę. Na tym gotować na parze żeberka przez 2 godziny.
- Sos z gotowania przelać do miski.
- Żeberka podawać na ciepło z sosem i tortillami.
Dodaj komentarz