Wszyscy tęsknimy już za wiosną… Z tej okazji zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa powinna znaleźć się na naszych stołach – porządna porcja warzyw.
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa
Składniki:
- ok 1kg ziemniaków,
- 2 małe cukinie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidorki koktajlowe,
- trochę sera żółtego,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podgotować w osolonej wodzie.
- Cukinie obrać.
- Cukinie i pomidorki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić drobno.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W naczyniu żaroodpornym lub w garnku posmarować dno oliwą.
- Ułożyć warstwę ziemniaków, na to warstwę cukinii i pomidorków. Posypać cebulką i czosnkiem. Posolić i popieprzyć.
- Powtórzyć układanie warstw.
- Na wierzch ułożyć kilka plasterków sera żółtego.
- Piec ok 40 minut w 190st.
Jak się całować
Ciekawy pomysł na warzywną zapiekankę 😉