Lubisz szpinak? A może po prostu chcesz go zjeść, bo jest zdrowy? Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą poleca się na obiad lub ciepłą kolację.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- ok. 1,5kg ziemniaków,
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie sera feta (ok 250g),
- filiżanka śmietanki 12% lub 18%,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie na patelni.
- Do czosnku dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody czosnek. Wymieszać i podsmażyć.
- Naczynie żaroodporne albo brytfankę delikatnie wysmarować oliwą.
- Na dnie rozłożyć połowę ziemniaków. Delikatnie posolić i popieprzyć.
- Wyłożyć warstwę szpinaku.
- Na szpinak pokruszyć ser feta.
- Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Delikatnie posolić i popieprzyć.
- Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową.
- Rozlać śmietankę na zapiekankę.
- Piec ok 35-40 minut w 190st.
Dodaj komentarz