Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

Lubisz szpinak? A może po prostu chcesz go zjeść, bo jest zdrowy? Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą poleca się na obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą

zapiekanka ze szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • ok. 1,5kg ziemniaków,
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie sera feta (ok 250g),
  • filiżanka śmietanki 12% lub 18%,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie na patelni.
  3. Do czosnku dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody czosnek. Wymieszać i podsmażyć.
  4. Naczynie żaroodporne albo brytfankę delikatnie wysmarować oliwą.
  5. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaków. Delikatnie posolić i popieprzyć.
  6. Wyłożyć warstwę szpinaku.
  7. Na szpinak pokruszyć ser feta.
  8. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Delikatnie posolić i popieprzyć.
  9. Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową.
  10. Rozlać śmietankę na zapiekankę.
  11. Piec ok 35-40 minut w 190st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zapiekanka-ziemniaczana-ze-szpinakiem-i-feta/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *