Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to bardzo swojska i pyszna potrawa. Jest też prosta w przygotowaniu. A kalorie? Oj… od czasu do czasu można tak poszaleć 🙂

Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 5 jajek,
  • 100g boczku (może być pokrojony w plastry lub w kostkę),
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków [opcjonalnie],
  • trochę masła.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
  3. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki i delikatnie podsmażyć na patelni.
  4. Cebulę pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni na oleju lub maśle.
  5. Rozpuścić ok 25g masła w głębokim garnku. Zdjąć z palnika.
  6. N dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Na to rozłożyć 1/2 cebuli, boczku i jajek. Przyprawić.
  7. Przykryć warstwą 1/3 ziemniaków. Ponownie ułożyć cebulę, boczek i jajka. Przyprawić.
  8. Całość przykryć resztą ziemniaków. Przyprawić. Na wierzch położyć kawałeczki masła do roztopienia.
  9. Dusić ok 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 10 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem/