Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to bardzo swojska i pyszna potrawa. Jest też prosta w przygotowaniu. A kalorie? Oj… od czasu do czasu można tak poszaleć 🙂
Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 5 jajek,
- 100g boczku (może być pokrojony w plastry lub w kostkę),
- sól, pieprz,
- przyprawa do ziemniaków [opcjonalnie],
- trochę masła.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
- W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
- Boczek pokroić w kostkę lub plasterki i delikatnie podsmażyć na patelni.
- Cebulę pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni na oleju lub maśle.
- Rozpuścić ok 25g masła w głębokim garnku. Zdjąć z palnika.
- N dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Na to rozłożyć 1/2 cebuli, boczku i jajek. Przyprawić.
- Przykryć warstwą 1/3 ziemniaków. Ponownie ułożyć cebulę, boczek i jajka. Przyprawić.
- Całość przykryć resztą ziemniaków. Przyprawić. Na wierzch położyć kawałeczki masła do roztopienia.
- Dusić ok 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 10 minut.