Warzywna kostka rosołowa

wpis w: inne, warzywa, zupy | 0

Domowa, własnoręcznie zrobiona warzywna kostka rosołowa doda Waszym zupom i daniom smaku. A przy tym będziecie mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów.

Domowa kostka rosołowa nada się do wielu zup. Smok poleca np. zupę z botwinki i rzodkiewek, zupę krem z pieczarek, zupę z cukinii i wiele innych pysznych zup kremów.

Warzywna kostka rosołowa

Warzywna kostka rosołowa

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Składniki:

  • 150g selera,
  • 250g marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 3 pieczarki i/lub kilka suszonych grzybów,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • bazylia, lubczyk, tymianek,
  • sól, pieprz,
  • 30g białego wina lub octu winnego
  • odrobina oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa pokroić.
  2. Dodać przyprawty wino i oliwę.
  3. Całość zmiksować.
  4. Dusić ciągle mieszając, aż woda odparuje i zrobi się gęsta masa.
  5. Schłodzić masę.
  6. Schłodzoną masę umieścić w formach do kostek lodu. Zamrozić.
  7. Gotowe kostki rosołowe trzymać w zamrażarce, wyjmować bezpośrednio przed użyciem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/warzywna-kostka-rosolowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *