Domowa, własnoręcznie zrobiona warzywna kostka rosołowa doda Waszym zupom i daniom smaku. A przy tym będziecie mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów.
Domowa kostka rosołowa nada się do wielu zup. Smok poleca np. zupę z botwinki i rzodkiewek, zupę krem z pieczarek, zupę z cukinii i wiele innych pysznych zup kremów.
Warzywna kostka rosołowa
Składniki:
- 150g selera,
- 250g marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pomidor,
- 1 nieduża cukinia,
- 3 pieczarki i/lub kilka suszonych grzybów,
- liść laurowy,
- natka pietruszki,
- bazylia, lubczyk, tymianek,
- sól, pieprz,
- 30g białego wina lub octu winnego
- odrobina oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa pokroić.
- Dodać przyprawty wino i oliwę.
- Całość zmiksować.
- Dusić ciągle mieszając, aż woda odparuje i zrobi się gęsta masa.
- Schłodzić masę.
- Schłodzoną masę umieścić w formach do kostek lodu. Zamrozić.
- Gotowe kostki rosołowe trzymać w zamrażarce, wyjmować bezpośrednio przed użyciem.
Dodaj komentarz