To już czas, żeby zacząć lepić uszka z fasolą! Nietypowe połączenie sprawdzi się jako alternatywa dla typowych uszek z grzybami dla osób niemogących jeść grzybów, np. dla dzieci.
Uszka z fasolą
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 1/2 puszki fasoli białej
Przygotowanie:
- Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
- Cebulę pokroić drobno. Zeszklić na oleju.
- Dodać fasolę i razem zmiksować.
- Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać nożem kwadraty.
- Na każdy kwadrat nakładać kopiatą łyżeczkę farszu.
- Najpierw sklejać 2 przeciwległe rogi. Następnie resztę aby powstał trójkąt, uważając, żeby nie wypłynął farsz. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
- Zawinąć na palcu formując uszko.
- Wrzucić do gotującej się wody.
- Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię.
- Podawać do zupy lub polane masełkiem.
Dodaj komentarz