Uszka z fasolą

To już czas, żeby zacząć lepić uszka z fasolą! Nietypowe połączenie sprawdzi się jako alternatywa dla typowych uszek z grzybami dla osób niemogących jeść grzybów, np. dla dzieci.

Uszka z fasolą

Uszka z fasolą

Porcje: ok 100 pierożków

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 puszki fasoli białej

Przygotowanie:

  1. Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
  2. Cebulę pokroić drobno. Zeszklić na oleju.
  3. Dodać fasolę i razem zmiksować.
  4. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać nożem kwadraty.
  5. Na każdy kwadrat nakładać kopiatą łyżeczkę farszu.
  6. Najpierw sklejać 2 przeciwległe rogi. Następnie resztę aby powstał trójkąt, uważając, żeby nie wypłynął farsz. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
  7. Zawinąć na palcu formując uszko.
  8. Wrzucić do gotującej się wody.
  9. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię.
  10. Podawać do zupy lub polane masełkiem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/uszka-z-fasola/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *