Tutti frutti to pyszny owocowy deser z budyniem. Owoce i śmietana dają mu kwasowości i poczucia orzeźwienia, natomiast dzięki budyniowi i dżemom jest on słodki. Tutti frutti jest bardzo prosty do wykonania i lepiej od razu przygotować większą porcję, bo znika w mig.
Tutti frutti
Składniki:
- pół paczki biszkoptów,
- 2 banany,
- 1-2 kiwi,
- 0,5 pomarańczy lub 2 mandarynki,
- konfitura wiśniowa,
- dżem owocowy (np. truskawkowy lub malinowy),
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1l mleka,
- 2 żółtka,
- śmietana 18%.
Przygotowanie:
- Na dnie naczynia wyłożyć biszkopty.
- Posypać pokrojonymi na plasterki bananami i kiwi.
- Posypać kawałkami pomarańczy lub mandarynek.
- Na warstwę utworzoną z owoców nałożyć "paćkami" konfiturę i dżem. Nie ma tworzyć pełnej warstwy a być tylko miejscami.
- Przygotować budyń na mleku zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania budyniu dodać żółtka i dokładnie wymieszać z budyniem.
- Budyń rozłożyć na wierzch w naczyniu.
- Po ostygnięciu trzymać w lodówce.
- Podawać polane odrobiną kwaśnej śmietany.
Dodaj komentarz