W warunkach epidemii ciężko pewnie myśleć na poważnie o włoskich wakacjach. Ale nie rezygnujmy z włoskiej kuchni w domu! Spaghetti napoli do zrobienia w domu.
Dlaczego to spaghetti jest „trochę oszukane”? Ponieważ Smok daje tu możliwość wykorzystania nie tylko składników, które teoretycznie powinny się w tym daniu znaleźć, ale też ich zamienniki, które mamy w domu. I tak zamiast makaronu spaghetti, może to być dowolny makaron, który lubimy. Zamiast tradycyjnego sosu napolitańskiego możemy wykorzystać nasz ulubiony sos pomidorowy. Zamiast parmezanu – dowolny żółty ser, który akurat mamy w lodówce. Takie drobne zmiany powodują, że nasze danie nie jest włoskim przysmakiem przyrządzonym idealnie zgodnie ze sztuką, a mimo to zachowuje swój pyszny smak słonecznej Italii.
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 5 pomidorów bardzo drobno pokrojone,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- oregano, bazylia, przyprawa włoska,
- sól, pieprz,
- 50g sera żółtego (najlepiej pazmezanu, ale może być też inny),
- liście bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
- W garnku podsmażyć na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać pokrojone pomidory, koncentrat i wymieszać dobrze. Dodać przyprawy.
- Zagotować. Dusić ok 10 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na gorący makaron nałożyć sos pomidorowy.
- Posypać żółtym serem startym na tarce.
- Udekorować liśćmi bazylii.
Smocze porady:
Jako sos do spaghetti możemy wykorzystać sos pomidorowy.
Dodaj komentarz