Tort z musem kiwi to pyszny tort z kwaskowym posmakiem, dzięki któremu nie jest za słodki. Nawet osoby nieprzepadające za słodyczami będą prosić o dokładkę!
Tort z musem kiwi
Składniki:
- ok 150g ciasteczek korzennych,
- 100g masła,
- 12 kiwi (+ 2-3 sztuki do ozdoby),
- 1/3 filiżanki zimnej wody,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 serek mascarpone,
- 300ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmiksować z masłem.
- Powstałą masę wklepać w dno tortownicy.
- 12 kiwi obrać i pokroić. Dosypać 1 łyżkę cukru i zblendować. Zagotować kilka minut.
- Do 1/3 filiżanki zimnej wody wsypać żelatynę. Wymieszać.
- Do przestygniętej masy kiwi wlać roztopioną żelatynę i dokładnie wymieszać (można razem zblendować ponownie). Zostawić do pełnego ostygnięcia.
- Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.
- Połowę masy śmietanowo-mascarpone wyłożyć na ciasteczkowy spód.
- Na wierzch rozlać żelkę kiwi, gdy ta zacznie się ścinać.
- Włożyć tort do lodówki i odczekać aż żelka kiwi zetnie się dobrze.
- Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowo-mascarpone.
- Udekorować resztą kiwi.
- Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz