Przepyszny lekki tort z galaretką i owocami, który zasmakuje wszystkim gościom. Idealny na Dzień Matki, ale będzie smakował też w każdym innym sezonie – nawet w zimie, gdy nie ma świeżych owoców.
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Tort z galaretką
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
- MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone,
- OWOCE: ananas i brzoskwinia z puszki,
- GALARETKA: galaretka cytrynowa.
- dżem malinowy, dżem wiśniowy (małe słoiczki)
Przygotowanie:
- BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone delikatnie wymieszać.
- Nałożyć warstwami dżem malinowy i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć dżem wiśniowu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć pokrojone owoce.
- GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z owoców).
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smocze porady:
https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-z-galaretka/
Dodaj komentarz