Tort „Winter is coming” to świetny tort nie tylko dla fanów książek i serialu „Gra o tron”. Fani będą jednak dodatkowo zachwyceni oczywistym nawiązaniem. Tort nie tylko ładnie wygląda, ale też jest pyszny. Trzeba się nad nim trochę napracować, ale jest warto. Udany biszkopt daje ciastu lekką bazę. Owoce i galaretka dodają kwaskowości. Natomiast masy śmietanowe dodają słodyczy. Zwieńczeniem jest czekoladowy wilkor Stark’ów.
Składniki:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- sok z cytryny,
- zimna, przegotowana woda,
- 4 łyżki dżemu wiśniowego,
- borówki, maliny, trukawki, winogrona,
- 3 paczuszki galaretki malinowej lub poziomkowej,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 gorzkie czekoklady,
- 250g serka mascarpone.
Przygotowanie:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach.
- Dodać żółtka, miksować na średnich obrotach.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać delikatnie.
- Piec 30 minut w 180st.
- Biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
- Przygotować poncz: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny.
- Spodni blat pokropić ponczem i posmarować dżemem.
- W osobnym naczyniu galaretki zalać litrem gorącej wody. Wymieszać dokładnie i odczekać aż zacznie tężeć.
- Owoce umyć, truskawki i winogrona poprzecinać na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście.
- Zalać banany tężejącą już galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia (ale ma być wciąż płynna).
- 350ml śmietanki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do masy po łyżeczce dodawać ostudzoną żelatynę i zmiksować razem.
- Dodać startą na tarce czekoladę (2 kostki czekolady). Wymieszać z resztą masy.
- Masę śmietanową wyłożyć na wyjęty z lodówki tort.
- Na masie delikatnie ułożyć wierzchni blat ciasta.
- Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny.
- Zwilżyć ponczem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki.
- Zmiksować razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać.
- Krem rozprowadzić po wierzchu tortu.
- Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wyciąć szablon wilkora. Rozprowadzić roztopioną czekoladę na torcie formując napis i wilkora.
- Tort schładzać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Smocze porady:
Do rozprowadzania czekolady na wierzchu i rysowania wilkora + napisu, przyda się rękaw cukierniczy, a także szablon z wilkorem (Smok wykorzystał szkic wilkora wydrukowany na sztywniejszej kartce - można też zwykła kartkę nakleić na tekturkę - i następnie wycięty od środka, żeby został sam obrys).
Konrad
Uwielbiam ten serial, a tort wygląda rewelacyjnie 🙂