Lekki tort owocowy z galaretką zasmakuje wszystkim zwłaszcza w gorący dzień.
Owoce, dżem i delikatna masa śmietanowa sprawiają, że całość nie jest „ciężka” i bardzo sycąca. Natomiast biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Tort owocowy z galaretką
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
- MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone,
- OWOCE: borówki i truskawki,
- GALARETKA: galaretka truskawkowa.
- dżem malinowy
Przygotowanie:
- BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone delikatnie wymieszać.
- Nałożyć warstwami połowę dżemu i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć resztą dżemu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć owoce.
- GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z owoców).
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smocze porady:
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz