Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą to przepyszna propozycja zarówno na urodziny, jak i na inne specjalne okazje, a zwłaszcza na zbliżający się Dzień Matki. Świetnie wyważona słodycz i delikatna kwaskowatość.
Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą
Składniki:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- sól,
- 650ml schłodzonej śmietanki 30%,
- dżem porzeczkowy,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 1,5 szklanki gorącej wody,
- 150g serka mascarpone,
- 1 tabliczka czekolady ciemnej,
- 1 łyżka kakao,
- śmietan-fix
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Dodać żółtka delikatnie ubijając.
- Dodać mąkę, orzechy i sól. Wymieszać.
- Masę rozdzielić na 3 części.
- Każdy z trzech blatów orzechowych piec ok 25 minut w 180st.
- Po wystygnięciu włożyć jeden blat z powrotem do tortownicy lub do formy.
- W międzyczasie rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Włożyć do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Kontrolować, żeby nie stężała za bardzo.
- Posmarować go dżemem.
- 150ml śmietanki ubić z połową śmietan-fixy. Zmieszać z mascarpone.
- Wyłożyć na posmarowany dżemem blat.
- Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na 10 minut.
- Na drugą warstwę wrzucić wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
- Przykryć trzecim blatem i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wsypać kakao i wymieszać.
- Resztę śmietanki ubić ze śmietan-fixem na sztywno. Wymieszać z przestygniętą czekoladą.
- Nałożyć na wierzch i boki tortu.
- Udekorować.
Smocze porady:
Blaty orzechowe najlepiej upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Wtedy na spokojnie się wszystko zdąży.
Dodaj komentarz