Nie lubisz piec, ale chcesz zrobić tort? Smok prezentuje pyszny tort Malakoff bez pieczenia.Szczególnie polecany dla fanów migdałów, ale nie tylko.
Tort Malakoff
Składniki:
- 25 dag podłużnych biszkoptów,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 50 ml rumu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 4 łyżki cukru,
- 25 dag masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 10 dag uprażonych płatków migdałowych,
- maliny do dekoracji
Przygotowanie:
- Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, wystudzić.
- Utrzeć masło ucieram z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce wystudzony budyń.
- Wymieszać białe wino, rum i cukier na poncz.
- Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem i delikatnie (małymi kleksami) układać na biszkoptach. Pormarować grubą warstwą kremu budyniowego. Posypać 1/3 płatków migdałowych.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, dżemu, kremu i resztą płatków. Udekorować malinami
Smocze porady:
Zamiast biszkoptów można wykorzystać własnoręcznie upieczony biszkopt. Wtedy należy pamiętać, żeby ostrożniej polewać go ponczem.
Dodaj komentarz