Tort Malakoff

wpis w: bez pieczenia, desery, torty | 0

Nie lubisz piec, ale chcesz zrobić tort? Smok prezentuje pyszny tort Malakoff bez pieczenia.Szczególnie polecany dla fanów migdałów, ale nie tylko.

Tort Malakoff

tort-mallakof

Składniki:

  • 25 dag podłużnych biszkoptów,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 50 ml rumu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 25 dag masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych,
  • maliny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, wystudzić.
  2. Utrzeć masło ucieram z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce wystudzony budyń.
  3. Wymieszać białe wino, rum i cukier na poncz.
  4. Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem i delikatnie (małymi kleksami) układać na biszkoptach. Pormarować grubą warstwą kremu budyniowego. Posypać 1/3 płatków migdałowych.
  5. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, dżemu, kremu i resztą płatków. Udekorować malinami

Smocze porady:

Zamiast biszkoptów można wykorzystać własnoręcznie upieczony biszkopt. Wtedy należy pamiętać, żeby ostrożniej polewać go ponczem.

https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-malakof/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *