Tort leśny mech to przede wszystkim piękny, zielony tort kojarzący się z lasem. A do tego jest oczywiście przepyszny i prosto go zrobić.
Tort leśny mech
Składniki:
- 400g mrożonego szpinaku (lub 250g świeżego),
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- skórka z cytryny,
- sól,
- 500ml śmietanki 30%,
- 200g serka mascarpone,
- 6 łyżek cukru pudru,
- sok z cytryny,
- owoce do dekoracji (granat, maliny, borówki) [opcjonalnie].
Przygotowanie:
- Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć. Zmiksować, jeżeli nie jest dostatecznie drobny.
- Jajka ubić z cukrem.
- Dodać olej i miksować aż masa będzie jasnożółta.
- Dodać szpinak, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i sól. Miksować razem.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Piec 45 minut w 180st.
- Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół. Odciąć wystającą część ciasta z góry na dekoracyjny "mech".
- Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i sok z cytryny.
- Połowę masy rozsmarować na jednym blacie ciasta.
- Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą masy.
- Posypać okruszkami szpinakowego ciasta niczym "mchem".
- Udekorować owocami.
Smocze porady:
Do dekoracji najlepiej sprawdzają się małe czerwone owoce, np owoce granatu, maliny czy truskawki. Również borówki wyglądają nieźle.
Dodaj komentarz