Tort cytrusowy to świetny pomysł na nietypowy tort, który zasmakuje nawet osobom, które zawsze narzekają na ilość cukru. Ponieważ nie jest bardzo słodki mimo że jest daniem deserowym.
A może po prostu lubisz pomarańcze? Czy po prostu zostało Ci trochę cytrusów i nie wiesz, co z nimi zrobić? Wykonanie masy cytrusowej jest bajecznie proste. Do tego masa śmietanowa, no i oczywiście owoce. Natomiast biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego. I gotowe!
Smok wymyślił taki pyszny tort w potrzebie. W czasach pandemii, kiedy obowiązuje #zostańwdomu, a na dodatek nie ma jeszcze świeżych owocków, trzeba było improwizować. Z Wielkanocy zostało do wykorzystania trochę zamrożonej masy cytrusowej. Więc wystarczyło trochę więcej jej dorobić i już powstał ciekawy pomysł na oryginalny tort. A przy okazji w zamrażarce zwolniło się trochę miejsca na kolejne zapasy 😉
Chociaż początkowo była obawa co do efektu końcowego, jednak szybko okazało się, że jubilat był oczarowany pomysłem. Masa śmietanowa i biszkopt są wystarczająco słodkie, więc dodatek masy cytrusowej przyjemnie „łamie” tę słodycz, a przy tym całość nie jest gorzka. Słodkość tortu jest po prostu idealnie wyważona.
Tylko nie wiem, czemu galaretka pomarańczowa jest tak mało pomarańczowa. Musicie uwierzyć na słowo, że w smaku jest zgodna z oczekiwaniami, choć szkoda że kolor jest tak mało widoczny. Może ktoś ma pomysł, czemu tak „wyblakła”?
Składniki:
- BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
- MASA CYTRUSOWA: 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 szklanka cukru,
- PONCZ: 1 filiżanka przegotowanej wody, sok z cytryny, 2 łyżeczki cukru,
- MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 serki Bakuś o smaku biszkoptowym, (ewentualnie śmietan-fix),
- GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa,
- 1 pomarańcza do dekoracji, kilka kostek czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- MASA CYTRUSOWA: W międzyczasie umyć i sparzyć cytrusy, pokroić je na kawałeczki (wraz ze skórką).
- Usunąć pestki i zmiksować.
- Następnie przełożyć do garnka i dosypać cukru.
- Podgrzewać ok 30 minut, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło od spodu.
- Po wystygnięciu biszkoptu, przeciąć go na 2 warstwy.
- PONCZ: Zmieszać ze sobą składniki na poncz i połową ponczu polać dolną warstwę biszkopta.
- Rozłożyć masę cytrusową na naponczowanym spodzie biszkoptowym.
- MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę z cukrem pudrem. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serki Bakuś i delikatnie wymieszać.
- Nałożyć połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
- Zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady mlecznej na warstwę masy śmietanowej.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
- Nałożyć resztę masy śmietanowej.
- Sparzyć pomarańczę, pokroić na plasterki, poodkrawać skórkę i ułożyć jako dekorację.
- GALARETKA: Przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić. Gdy galaretka będzie już wstępnie zsiadnięta, delikatnie rozlać na wierzch tortu (uważając na dekoracje z pomarańczy).
Smocze porady:
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Przed wykonaniem masy cytrusowej i ponczu koniecznie należy upewnić się, że nie ma pestek.
2 Responses