Torcik borówkowy z polewą panna cotta

wpis w: ciasta, owoce, torty | 0

Pyszny torcik borówkowy z polewą panna cotta sprawdzi się na imprezę w sezonie borówkowym, szczególnie w upalny dzień! Wszystkim gościom będzie smakować!

Torcik borówkowy z polewą panna cotta

torcik borówkowy panna cotta

Porcje: tortownica 20 cm

Składniki:

  • 150g herbatników,
  • 80g masła,
  • 500g borówek,
  • 400g schłodzonej śmietanki 36% + 400g śmietanki w temperaturze pokojowej,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić z masłem. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Wstawić do lodówki.
  2. Borówki zmiksować.
  3. Rozpuścić 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie.
  4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
  5. Do masy śmietanowej dołożyć masę borówkową i przestygniętą żelatynę. Delikatnie wymieszać.
  6. Wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia na ok 1,5 godziny.
  7. Śmietankę w temperaturze pokojowej gotować z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką żelatyny, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
  8. Wystudzoną panna cottę wylać na masę borówkową. Wstawić znowu do lodówki do stężenia.
https://www.bardzogrubysmok.pl/torcik-borowkowy-z-polewa-panna-cotta/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *