Tiramisu to chyba klasyk kawowych ciast, a już na pewno jest to jedno z najbardziej popularnych deserów kuchni włoskiej. Palce lizać!
Tiramisu
Składniki:
- biszkopt przecięty na dwa blaty lub biszkopciki,
- 250g serka mascarpone,
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół szklanki kawy,
- odrobina rumu lub amaretto,
- kakao do posypania.
Przygotowanie:
- Ubić śmietanę.
- Dodawać stopniowo mascarpone i cukier puder.
- Kawę wymieszać z odrobiną rumu lub amaretto.
- Biszkopciki ułożyć na dnie tortownicy (lub 1 blat biszkoptu) i nasączyć połową przygotowanej kawy.
- Na dolną warstwę ułożyć połowę masy śmietanowej.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptu/biszkopcików i nasączyć resztą kawy.
- Rozłożyć resztę masy śmietanowej.
- Posypać kakaem przez sitko.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Dodaj komentarz