Niespodziewani goście? Tarta z szynką na cieście francuskim to bardzo łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Dosłownie w kilka minut przygotujesz całość, a potem możesz spokojnie siedzieć i rozmawiać z gośćmi czekając aż tarta się upiecze.
Tarta z szynką na cieście francuskim
Składniki:
- ciasto francuskie (ok pół rolki),
- 3 jajka,
- 200ml śmietanki 12%,
- garść tartego sera żółtego,
- pół cebuli szalotki,
- 2 kabanosy,
- 10 plasterków szynki i/lub boczku,
- 10 pomidorków koktajlowych.
- sól, pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
- Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
- W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
- Cebulę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połowy. Szynkę pokroić na mniejsze fragmenty.
- Na cieśnie rozłożyć kawałki szynki, cebulę i pomidorki.
- Zalać masą jajeczno-śmietanową.
- Posypać serem.
- Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
Dodaj komentarz