Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim to propozycja zarówno obiadowa, kolacyjna, jak i pomysł na przekąskę lub poczęstowanie gości.
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim
Składniki:
- ciasto francuskie (ok pół rolki),
- 200g szpinaku,
- 100g surowego łososia,
- 3 jajka,
- 200ml śmietanki 12%,
- garść tartego sera żołtego,
- sól, pieprz,
- czosnek granulowany,
- odrobina oliwy z oliwej
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
- Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
- Szpinak umyć i smażyć przez chwilę na oliwie na patelni.
- Łososia pokroić na kawałeczki. Usunąć ości.
- W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
- Na cieśnie rozłożyć szpinak i kawałeczki łososia.
- Zalać masą jajeczno-śmietanową.
- Posypać serem.
- Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
Dodaj komentarz