Tarta z jabłkami i kremem orzechowym pięknie wygląda i super smakuje. Jest to idealne ciasto do popołudniowej jesiennej kawy.
Tarta z jabłkami i kremem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka mąki (+ 1 łyżka),
- 1/2 kostki masła,
- 1 całe jajko i 2 żółtka,
- cukier waniliowy,
- sól,
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
- 50 g cukru pudru
- 3 duże kwaskowate jabłka,
- sok z cytryny,
- zmielony cynamon
Przygotowanie:
- Mąkę, 1/4 kostki masła, 2 żółtka, cukier waniliowy i sól wymieszać.
- Wyrobić ciasto - w razie potrzeby dodać łyżkę wody.
- Ciasto rozłożyć w formie do tarty. Nakłuć widelcem.
- Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
- Dodać jajko, 1 łyżkę mąki i zmielone orzechy. Utrzeć razem delikatnie, ale dokładnie.
- Masę orzechową wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki.
- Plastry jabłka układać na masie orzechowej w kółko od strony zewnętrznej.
- Jabłka skropić cytryną i posypać delikatnie cynamonem.
- Piec 40 min w 180 st.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz