Szparagi w cieście francuskim z pomidorami i boczkiem

Urządzacie małe przyjęcie w sezonie szparagowym i chcecie poczęstować czymś gości, a przy tym ich zaskoczyć? Koniecznie zaserwujcie szparagi w cieście francuskim z pomidorami i boczkiem. Jest to pyszne danie, a na dodatek wygląda bardzo elegancko.

Jest z tym trochę „zabawy”, ale warto – efekt jest oszałamiający!

Szparagi w cieśnie francuskim można podawać same. Dla dopełnienia uczty smaków, można podawać również z sosem, np. pomidorowym lub rzodkiewkowo-porowym. Którą wersję wybierzecie?

Smok poleca też inne dania ze szparagów, a szczególnie zupę krem ze szparagów i cukinii.

Szparagi w cieście francuskim z pomidorami i boczkiem

szparagi w cieście z boczkiem i pomidorami

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y

Czas całkowity: 45 minut/y

Porcje: 3-4

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie,
  • pół dużego pomidora,
  • 5-6 cienkich i długich plasterków boczki,
  • ok 10-12 zielonych, młodych szparagów,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Pomidora pokroić na cienkie plasterki.
  2. Szparagi umyć i uciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi posolić i popieprzyć.
  3. Na połowie ciasta francuskiego rozłożyć plastry boczku i plasterki pomidora.
  4. Pomidory posolić i popieprzyć.
  5. Drugą część ciasta francuskiego naciąć aby utworzyły się paski.
  6. Kolejne szparagi układać na części z boczkiem i pomidorami przeplatając z paskami ciasta.
  7. Po ułożeniu ostatniego szparagu, paski ciasta zakleić na brzegiem ciasta tak, żeby się dobrze trzymało.
  8. W filiżance rozbełtać jajko, posolić, popieprzyć.
  9. Posmarować całość rozbełtanym jajkiem.
  10. Piec 25 minut w 200st.

Smocze porady:

Dobrze, żeby wszystkie szparagi były tej samej długości.

Można zostawić ciut więcej ciasta na część nacinaną na paseczki, a nie dzielić idealnie po połowie.

https://www.bardzogrubysmok.pl/szparagi-w-ciescie-francuskim-z-pomidorami-i-boczkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *