Urządzacie małe przyjęcie w sezonie szparagowym i chcecie poczęstować czymś gości, a przy tym ich zaskoczyć? Koniecznie zaserwujcie szparagi w cieście francuskim z pomidorami i boczkiem. Jest to pyszne danie, a na dodatek wygląda bardzo elegancko.
Jest z tym trochę „zabawy”, ale warto – efekt jest oszałamiający!
Szparagi w cieśnie francuskim można podawać same. Dla dopełnienia uczty smaków, można podawać również z sosem, np. pomidorowym lub rzodkiewkowo-porowym. Którą wersję wybierzecie?
Smok poleca też inne dania ze szparagów, a szczególnie zupę krem ze szparagów i cukinii.
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie,
- pół dużego pomidora,
- 5-6 cienkich i długich plasterków boczki,
- ok 10-12 zielonych, młodych szparagów,
- sól, pieprz,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Pomidora pokroić na cienkie plasterki.
- Szparagi umyć i uciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi posolić i popieprzyć.
- Na połowie ciasta francuskiego rozłożyć plastry boczku i plasterki pomidora.
- Pomidory posolić i popieprzyć.
- Drugą część ciasta francuskiego naciąć aby utworzyły się paski.
- Kolejne szparagi układać na części z boczkiem i pomidorami przeplatając z paskami ciasta.
- Po ułożeniu ostatniego szparagu, paski ciasta zakleić na brzegiem ciasta tak, żeby się dobrze trzymało.
- W filiżance rozbełtać jajko, posolić, popieprzyć.
- Posmarować całość rozbełtanym jajkiem.
- Piec 25 minut w 200st.
Smocze porady:
Dobrze, żeby wszystkie szparagi były tej samej długości.
Można zostawić ciut więcej ciasta na część nacinaną na paseczki, a nie dzielić idealnie po połowie.
Dodaj komentarz