Wasza Wysokość Szarlotka z kruszonką czyli Klasyka ciast, której nikomu nie trzeba przedstawiać 🙂 Najprawdopodobniej jest to najbardziej tradycyjne polskie ciasto, które każdy z nas zna od dziecka. A smoczy przepis zawsze się sprawdza i zawsze wychodzi.
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
- 600g mąki,
- 150g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- 250g masła w kawałkach,
- 4 łyżki zimnej wody,
- ok 6 jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- rodzynki [opcjonalnie],
- sól.
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
- Dodać pozostałe składniki i urobić ciasto.
- 1/3 ciasta odstawić do zamrażalnika. Pozostałą część odstawić do lodówki.
- Obrać jabłka, pokroić na małą kostkę, wsypać do garnka. Przesmażyć aż powstanie mus. Doprawić cynamonem. Ewentualnie dosypać rodzynki.
- Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
- Rozłożyć mus jabłkowy.
- Wyjąć resztę ciasta z zamrażarki. Porozrywać na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce i posypać nim szarlotkę.
- Piec 50 minut w 180st.
Dodaj komentarz