Syrop cytrynowo-imbirowy to pyszny, a przede wszystkim pełny witamin dodatek do herbaty. Świetny pomysł na wspomaganie odporności jesienią i zimą.
Syrop cytrynowo-imbirowy
Składniki:
- nieduży korzeń imbiru,
- 0,5l wody,
- 4 cytryny,
- 10 łyżek miodu (lub wedle uznania)
Przygotowanie:
- Obrać imbir. Pokroić na nieduże kawałki.
- Wrzucić kawałki imbiru do garnka. Zalać wodą.
- Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.
- W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn.
- Po zagotowaniu wyjąć kawałki imbiru.
- Do ostudzonej wody imbirowej wlać sok z cytryn.
- Dosłodzić miodem.
XYZ
Jak długo od zrobienia syrop jest zdatny do spożycia ?
Bardzo Gruby Smok
Nie robiliśmy specjalnych testów, ale ok miesiąc (nawet do dwóch) trzymamy syrop i jest dobry. Po otwarciu trzymamy go w lodówce.