Uniwersalny sos pieczarkowy sprawdzi się zarówno jako omasta do mięsa, jak i do bułek na parze i kopytek. A na dodatek jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście mocno pieczarkowy.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 300g pieczarek,
- 1 nieduża cebula,
- 500g wody,
- 2 łyżki mąki,
- 150g śmietany 18% (ok. pół szklanki),
- 50g masła,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki (ewentualnie).
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle.
- Pieczarki umyć i również pokroić drobno w kosteczkę. Dodać do cebuli i dalej dusić.
- Dodać wodę i przyprawy. Gotować ok 20 minut.
- W osobnym garnuszku zmieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną soli.
- Zagęścić sos przygotowaną śmietaną i jeszcze chwilę pogotować.