Rosół zna każdy Polak, a przepisów na przyrządzenie go są pewnie tysiące. Smok prezentuje swój sposób na rosół na skrzydełkach kurczaka.
Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka
Składniki:
- 2-3 skrzydełka z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 cebula,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- odrobina kapusty,
- 3l wody,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pietruszka (natka), lubczyk,
- sól.
Przygotowanie:
- Włożyć do garnka skrzydełka, marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora.
- Zalać wodą. Posolić i wrzucić ziarenka pieprzu.
- Zagotować.
- Dodać resztę przypraw i ziół.
- Gotować 1 godzinę na małym ogniu.
Smocze porady:
Marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę, pora i kapustę można kupić razem jako jarzynkę na tacce.
2 Responses