Domowe drożdżowe bułeczki z marmoladą to gwarancja pysznych drożdżówek! Sprawdzą się idealnie na wycieczkę w góry, spacer do lasu czy też jako drugie śniadanie do pracy i szkoły.
Smok ostrzega, że przygotowanie ich wymaga pewnej dozy cierpliwości, ale gwarantuje, że warto.
Słodkie bułeczki z marmoladą
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania),
- 10dkg świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mleka,
- niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
- sól,
- 2 słoiki marmolady w ulubionym smaku.
Przygotowanie:
- W 0,5 szklanki CIEPŁEGO mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże.
- Po ok 10 minutach rozczyn powinien się spienić.
- Do misko wsypać mąkę, cukier, 1 roztrzepane jajko, sól, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.
- Wyrobić ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej/rozpuszczone masło.
- Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu rozwałkować.
- Wykrawać krążki szklanką.
- Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby marmolada nie znalazła się w miejscu zlepienia).
- Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem.
- Posmarować bułki mieszaniną jajka z mlekiem.
- Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu.
- Piec 25 minut w 180st.
Blendman
Wyglądają apetycznie 🙂