Serowa zapiekanka z pomidorkami świetnie się nada na imprezę czy domowe spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Pyszne, sycące i zaskakujące danie spodoba się wszystkim gościom.
Serowa zapiekanka z pomidorkami
Składniki:
- 150g zimnego masła,
- 150g żółtego sera,
- 1 szklanka mąki,
- 1 żółtko (ewentualnie),
- ok 350g pomidorków koktajlowych,
- ok 200g sera feta lub mozarella,
- 5 jajek,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Masło i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać mąkę, sól i pieprz, ewentualnie dodać 1 żółtko.
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- Ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w 180st (z termoobiegiem).
- Pomidorki przekroić na połówki, wydrążyć miąższ.
- Ser feta (lub mozarella) pokroić na małe kawałeczki.
- Nadziewać pomidorki serem.
- Nadziane pomidorki ułożyć na cieście serowym serem do wierzchu.
- Jajka roztrzepać, dodać do nich sól, pieprz, mleko, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
- Rozlać jajka między pomidorkami.
- Piec 30-40 minut w 170st aż masa jajeczna się zetnie.
Dodaj komentarz