Serowa zapiekanka z boczkiem to bardzo sycąca przekąska idealna na imprezę, gorącą kolację lub na obiad. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom!
Smok poleca również wegetariańską wersję zapiekanki z pomidorkami koktajlowymi zamiast boczku.
Serowa zapiekanka z boczkiem
Składniki:
- 150g zimnego masła,
- 150g żółtego sera,
- 1 szklanka mąki,
- 1 żółtko (ewentualnie),
- 250g boczku pokrojonego w kostkę,
- 5 jajek,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Masło i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać mąkę, sól i pieprz, ewentualnie dodać 1 żółtko.
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- Ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w 180st (z termoobiegiem).
- Jajka roztrzepać.
- Dodać do nich kostki boczku, sól, pieprz, mleko, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
- Rozlać masę jajeczną na ciasto serowe.
- Piec 30-40 minut w 170st aż masa jajeczna się zetnie.
Dodaj komentarz