Sernik dyniowy to kolejna odsłona tego tak znanego ciasta, jakim jest sernik. Tym razem z musem z dyni, a więc świetna opcja na jesienne spotkania i wieczory.
sernik dyniowy
Składniki:
- ok 150 g herbatników,
- 100 g masła,
- 1 kg twarogu (może być z kostki lub z wiaderka),
- ok. 1/4 dyni,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli chce się mieć bardziej słodkie ciasto),
- 200 g śmietany 18%,
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Herbatniki zmiksować z masłem.
- Powstałą masę wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na małe kostki.
- Zmiksować dynię.
- Dodać ser i zmiksować z dynią, żeby uzyskać w miarę jednolitą masę.
- Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i 1 łyżkę (lub więcej) miodu.
- Całość razem wymieszać, Masę wylać na herbatnikowy spód.
- Piec ok 50 minut w 180st.
- W międzyczasie zmieszać śmietanę z 2 łyżkami miodu.
- Po upieczeniu warstwy serowej, na jej powierzchni rozprowadzić polewę śmietanowo-miodową.
- Piec jeszcze 10 minut.
Smocze porady:
Przechowywać w lodówce
Dodaj komentarz