Sernik dyniowy

wpis w: ciasta | 0

Sernik dyniowy to kolejna odsłona tego tak znanego ciasta, jakim jest sernik. Tym razem z musem z dyni, a więc świetna opcja na jesienne spotkania i wieczory.

sernik dyniowy

sernik dyniowy

Składniki:

  • ok 150 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 1 kg twarogu (może być z kostki lub z wiaderka),
  • ok. 1/4 dyni,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli chce się mieć bardziej słodkie ciasto),
  • 200 g śmietany 18%,
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmiksować z masłem.
  2. Powstałą masę wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na małe kostki.
  4. Zmiksować dynię.
  5. Dodać ser i zmiksować z dynią, żeby uzyskać w miarę jednolitą masę.
  6. Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i 1 łyżkę (lub więcej) miodu.
  7. Całość razem wymieszać, Masę wylać na herbatnikowy spód.
  8. Piec ok 50 minut w 180st.
  9. W międzyczasie zmieszać śmietanę z 2 łyżkami miodu.
  10. Po upieczeniu warstwy serowej, na jej powierzchni rozprowadzić polewę śmietanowo-miodową.
  11. Piec jeszcze 10 minut.

Smocze porady:

Przechowywać w lodówce

https://www.bardzogrubysmok.pl/sernik-dyniowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *