Jeżeli znudził Ci się zwykły kotlet, a jednak nie wyobrażasz sobie niedzieli bez schabowego, Smok poleca jego inną postać. Schab zapiekany z pieczarkami będzie hitem na Twoim stole.
Na zdjęciu głównym schab zapiekany z pieczarkami podany z frytkami i surówką z selera. Pycha połączenie!
Schab zapiekany z pieczarkami
Składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 50g pieczarek,
- 4 plastry sera żółtego,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- odrobina tymianku, majeranku, chilli, cząbru, czosnku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wsypać do 3 łyżek oliwy, Dokładnie wymieszać.
- Tak powstałą marynatą natrzeć plastry schabu, Zostawić na 30 minut w marynacie.
- Zamarynowany schab podsmażyć na patelni po 5 minut z każdej strony.
- W międzyczasie pokroić pieczarki na plasterki i również poddusić na patelni.
- Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą. Położyć plastry schabu.
- Na schab nasypać podduszone pieczarki.
- Na wierzch na każdy plaster schabu położyć po plasterku sera żółtego.
- Posypać słodką papryką.
- Piec ok 10 minut w 180st pod przykryciem z folii aluminiowej.
- Zdjąć folię z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 5-10 minut, żeby ser się roztopił.
Dodaj komentarz