Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym to lekkie danie, które pasować będzie na obiad w każdej porze roku. W ten sposób przemycicie swoim dzieciom trochę warzyw, nawet jeżeli ich nie lubią.
Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym
Składniki:
- 100 g ryżu
- 5 marchewek,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 200 g szynki,
- 1 szklanka wody,
- 1 nieduża cebula,
- natka pietruszki.
- olej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotować ryż.
- W międzyczasie marchewkę pokroić na plasterki. Podgotować, żeby zmiękła.
- Cebulę i natkę pietruszki pokroić drobno.
- Podsmażyć na oleju.
- Do marchewki wlać pomidory z puszki. Dodać cebulę, pietruszkę i przyprawy. Całość podgotować.
- Szynkę pokroić na niewielkie kawałki.
- Do sosu dodać szynkę i ugotowany ryż. Całość wymieszać.
Dodaj komentarz