Risotto z leśnymi grzybami

Kolejna opcja wykorzystania grzybów w ramach obiadu to risotto z leśnymi grzybami. Szybko się przyrządza, a smakuje pysznie.

Risotto z grzybami leśnymi

risotto z grzybami

Składniki:

  • 2 porcje ryżu,
  • kilka grzybów leśnych,
  • 2 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • filiżanka białego wina,
  • 50g masła,
  • trochę natki pietruszki,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę i czosnek.
  5. Dodać grzyby i obsmażyć razem z cebulką. Przyprawić
  6. Dodać ryż. Wymieszać,
  7. Zalać winem i gotować aż wyparuje.
  8. Posypać natką pietruszki.
https://www.bardzogrubysmok.pl/risotto-z-lesnymi-grzybami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *