Kolejna opcja wykorzystania grzybów w ramach obiadu to risotto z leśnymi grzybami. Szybko się przyrządza, a smakuje pysznie.
Risotto z grzybami leśnymi
Składniki:
- 2 porcje ryżu,
- kilka grzybów leśnych,
- 2 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- filiżanka białego wina,
- 50g masła,
- trochę natki pietruszki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać grzyby i obsmażyć razem z cebulką. Przyprawić
- Dodać ryż. Wymieszać,
- Zalać winem i gotować aż wyparuje.
- Posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz