Pszenny chleb z suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich.
Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku.
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 500g mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka przyprawy włoskiej lub toskańskiej z suszonymi pomidorami,
- sól,
- 2 suszone pomidory odsączone z oleju.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąkę, olej, sól i przyprawę włoską.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Na ciasto nałożyć pokrojone w kosteczkę kawałki suszonych pomidorów.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Piec 30 minut w 220st.

Dodaj komentarz