Placki żmudzkie

wpis w: dania mięsne, warzywa | 0

Placki żmudzkie poznaliśmy w trakcie naszej wycieczki przez Suwalszczyznę – teraz próbujemy odwzorować ten smak w domowych warunkach po smoczemu. Wyszło pysznie!

Placki żmudzkie

placki żmudzkie

Składniki:

  • 15 ziemniaków średniej wielkości,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • ok 400g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchewka,
  • garść pokrojonej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • smalec i olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Na dużej patelni na oleju podsmażyć mięso mielone. Posolić i popieprzyć.
  3. Na mniejszej patelni zeszklić cebulę i podsmażyć marchewkę. Posolić i popieprzyć.
  4. Przesypać cebulę i marchewkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zieloną pietruszkę. Wymieszać i podsmażyć razem przez chwilę.
  5. Zmiksować ugotowane ziemniaki z jajkiem i mąką. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać trochę więcej mąki.
  6. Oprószyć ręce mąką. Brać niecałą garść masy ziemniaczanej. Formować owalne kształty.
  7. Na środek uformowanej masy ziemniaczanej nakładać łyżką farsz mięsny.
  8. Ścisnąć dobrze z farszem w środku. Lekko spłaszczyć.
  9. Panierować w bułce tartej.
  10. Na patelni rozgrzać smalec i trochę oleju na wysokość ok 1 cm.
  11. Układać placki na patelni tak, żeby się ze sobą nie zlepiły.
  12. Smażyć po ok 6 minut z każdej strony lub do momentu jak uzyskają złoty kolor.
  13. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ocieknięcia tłuszczu.
https://www.bardzogrubysmok.pl/placki-zmudzkie/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *