Placki żmudzkie poznaliśmy w trakcie naszej wycieczki przez Suwalszczyznę – teraz próbujemy odwzorować ten smak w domowych warunkach po smoczemu. Wyszło pysznie!
Placki żmudzkie
Składniki:
- 15 ziemniaków średniej wielkości,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ok 400g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała marchewka,
- garść pokrojonej zielonej pietruszki,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- smalec i olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
- Na dużej patelni na oleju podsmażyć mięso mielone. Posolić i popieprzyć.
- Na mniejszej patelni zeszklić cebulę i podsmażyć marchewkę. Posolić i popieprzyć.
- Przesypać cebulę i marchewkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zieloną pietruszkę. Wymieszać i podsmażyć razem przez chwilę.
- Zmiksować ugotowane ziemniaki z jajkiem i mąką. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać trochę więcej mąki.
- Oprószyć ręce mąką. Brać niecałą garść masy ziemniaczanej. Formować owalne kształty.
- Na środek uformowanej masy ziemniaczanej nakładać łyżką farsz mięsny.
- Ścisnąć dobrze z farszem w środku. Lekko spłaszczyć.
- Panierować w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec i trochę oleju na wysokość ok 1 cm.
- Układać placki na patelni tak, żeby się ze sobą nie zlepiły.
- Smażyć po ok 6 minut z każdej strony lub do momentu jak uzyskają złoty kolor.
- Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ocieknięcia tłuszczu.
Dodaj komentarz