Lubicie kalafiora? No pewnie! Każdy zajada się kalafiorem z bułeczką tartą. A co gdyby tak trochę zmienić? Co powiecie na placki z kalafiora? Są pyszne, proste do zrobienia i bardzo sycące 🙂
Smok poleca też placki z jabłkami, placki marchewkowe i placki z cukinii.
Placki z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki śmietanki 18%,
- tymianek,
- sól, pieprz,
- odrobina cukru
Przygotowanie:
- Kalafiora podzielić na różyczki i umyć.
- Zagotować wodę, posolić ją i trochę posłodzić. Wrzucić kalafiora i gotować ok 8-10 minut.
- Ostudzić kalafiora.
- W misce rozbełtać jajka.
- Dodać mąkę, śmietankę i przyprawy. Wymieszać.
- Dołożyć ugotowanego kalafiora podzielonego na małe cząstki. Dokładnie wymieszać.
- Smażyć na oleju na patelni po kilka minut z każdej strony aż będzie złociste.
Smocze porady:
Można podawać same, z jogurtem naturalnym albo polane bułką tartą z masełkiem. Wszystkie wersje są pycha.
Zefka
Muszę spróbować tak przyrządzonego kalafiora.
Bardzo Gruby Smok
Polecam gorąco! Proszę podzielić się potem wrażeniami, jak smakowało 🙂