Placki po węgiersku to dość pracochłonne danie, ale jest pyszne i zadowoli wszystkie osoby, które muszą mieć mięso na obiad. Jest mięso, ale w mniej standardowej formie, przez co nie jest nudno.
Placki po węgiersku
Składniki:
- 700g ziemniaków,
- 4 cebule,
- 2 jajka,
- ok 8 łyżek mąki,
- 300g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego (lub mieszanka mięs),
- 300g pieczarek,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- odrobina majeranku i chilli,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- 2 cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
- Mięso pokroić na małe kawałki. Posolić, popieprzyć. Obtoczyć w 3 łyżkach mąki. Dodać do cebuli i usmażyć.
- Dodać pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, majeranek, chilli, sól i pieprz. Dusić ok 10-15 minut.
- W międzyczasie ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć na sitku nadmiar wody.
- Przełożyć ziemniaki do miski. Dodać jajka, 5 łyżek mąki i 2 cebule pokrojone w kosteczkę. Posolić i popieprzyć.
- Jeżeli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista, dodać jeszcze odrobinę mąki.
- Placki ziemniaczane smażyć na oleju.
- Gdy przysmażą się od dołu, należy obrócić je. W tym celu najlepiej posłużyć się 2ma dużymi talerzami. Placek zsunąć z patelni na jeden talerz, przykryć go drugim, obrócić, po czym zsunąć obrócony placek z powrotem na patelnię.
- Po usmażeniu z drugiej strony, placki ziemniaczane są gotowe.
- Na placki nałożyć gulasz mięsny (na połowę), po czym placki zgiąć przykrywając gulasz.
- Można podawać z kwaśną śmietaną na wierzchu.
Dodaj komentarz