Nietypowa alternatywa do placków ziemniaczanych – zdrowo! Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.
Jest to wersja wytrawna, obiadowa, ale Smok poleca też wersję deserową.
Placki marchewkowe z sosem porowym
Składniki:
- 150g selera,
- 150g marchewki,
- 1 ziemniak,
- 100g mąki,
- 2 jajka,
- olej,
- sól, pieprz,
- 1/4 łyżeczki lubczyku.
- sos porowy.
Przygotowanie:
- Seler, marchewkę i ziemniaka pokroić na małe kawałki, a następnie rozdrobnić blenderem.
- Do tak otrzymanej masy dołożyć mąkę, olej, jajka i przyprawy. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po ok 2 łyżki masy, formując placki.
- Smażyć z obu stron.
- Podawać z sosem porowym.
Dodaj komentarz