Uwielbiacie pizzę tak, jak smoki? Chcecie zrobić wrażenie wyglądem super pizzy na gościach? To może pizza z warkoczem w rancie?!
Pizza z warkoczem w rancie
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 125ml ciepłej wody,
- 20g świeżych drożdży (lub 10g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy + dodatkowo oliwa na wysmarowanie miski,
- ser żółty w kostce,
- składniki wedle uznania, np:
- sos pomidorowy,
- kilka plasterków szynki lub boczku,
- kilka plasterków sera lub mozarelli.
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce wysmarowanej delikatnie oliwą w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Uformować ciasto w kształt koła.
- Około 6cm obrębu rozklepać lub rozwałkować bardzo cienko. Ponacinać w odległości ok 1cm.
- Ser żółty pokroić w niewielkie prostopadłościany.
- W połowie cienkiego obrębu ułożyć ser żółty.
- Zaplatać warkocz nad serem: wziąć 1 nacięty kawałek i przełożyć go w lewo, wziąć poprzedzający go kawałek i przełożyć w prawo, następnie wziąć kawałek oddalony o 2 od pierwszego i przełożyć w lewo zakładając na już zagięty kawałek, środkowy kawałek przełożyć na prawo, i tak zaplatać co drugi kawałek naciętego ciasta nad serem.
- Dobrze pozlepiać końcówki zaplecionego warkocza ze środkiem pizzy.
- Na środek nałożyć swoje ulubione składniki na pizzę.
- Piec około 12 minut w 200st (funkcja: pizza) aż warkocz z ciasta i spód będą zarumienione.
Dodaj komentarz