Pizza z grzybami leśnymi to absolutny hit jesienią! Nie dość, że pizza, to jeszcze własnoręcznie zebrane grzyby to przepis na kulinarny sukces.
Pizza z grzybami leśnymi
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 200ml śmietanki 30%,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina masła (łyżka),
- pieprz, sól, łyżeczka ziół prowansalskich,
- mozarella,
- camembert naturalny lub ziołowy,
- ser kozi,
- pół szklanki tartego sera żółtego,
- pół szklanki grzybów leśnych pokrojonych na plasterki,
- słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło. Zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulkę i przetarty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy. Zalać śmietanką, gotować razem aż sos zgęstnieje.
- Sery pokroić na mniejsze kawałki.
- Uformować ciasto na blaszkach. Posmarować białym sosem śmietanowym.
- Na wierzchu układać plasterki serów. Posypać grzybami i tartym serem.
- Posypać delikatnie oregano i słodką papryką.
- Piec około 11 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
Dodaj komentarz